Monday, March 2, 2015

Ενεργοί χρήστες ελληνικού twitter (Φεβρουάριος 2015)


Με βάση τη δραστηριότητα των ελληνόφωνων χρηστών του twitter το τελευταίο εξάμηνο, επιχειρείται να απαντηθεί το κάτι-παραπάνω-από-ρητορικό ερώτημα:

Τελικά πόσοι πραγματικοί χρήστες έχουν απομείνει στο ελληνικό twitter;


Αφού από το σύνολο των δημοσίων μηνυμάτων του Twitter στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2015 επιλέχθηκαν τα πρωτότυπα που ήταν γραμμένα είτε στα ελληνικά είτε σε μία από τις τρεις βασικές παραλλαγές των greeklish, απομονώθηκαν οι πλήρως αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί [...] και συντάχθηκε η τελική λίστα με τους χρήστες που είχαν ένα τουλάχιστο μήνυμα στα ελληνικά.


Δεδομένου ότι η έννοια "ενεργός χρήστης ελληνικού twitter" αλλάζει νόημα ανάλογα με την περίσταση ή τον ομιλητή, ακολουθεί πίνακας με ορισμένα πρότυπα σενάρια για ενδεικτικούς μέσους όρους μηνυμάτων:


 Ελάχιστα μηνύματα εξαμήνου Μ.Ο. μηνυμάτων (ενδεικ.) Συνολικοί ενεργοί χρήστες
30~5/μήνα~30.000
60~10/μήνα~20.000
180~1/ημέρα~10.000
360~2/ημέρα~5.500
900~5/ημέρα~2.500
1800~10/ημέρα~1.000



Σημειώνεται ότι τα "ελάχιστα μηνύματα εξαμήνου" αναφέρονται αποκλειστικά σε μη αυτοματοποιημένες δημοσιεύσεις. Χρήστες που ενδεχομένως έχουν διασυνδεδεμένα προφίλ (Facebook, Instagram κλπ), με αποτέλεσμα μέρος των δημοσιεύσεών τους στο twitter να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο, περιλαμβάνονται στην τρίτη στήλη όταν ο αριθμός των μη αυτοματοποιημένων μηνυμάτων τους καλύπτει το αντίστοιχο όριο της πρώτης στήλης.



Το ημερήσιο κοινό διαμορφώνεται σε περίπου 15.000 άτομα, αριθμός που μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί σε περιόδους εκτάκτου ενδιαφέροντος (Εθνικές Εκλογές, κρίσιμες αθλητικές αναμετρήσεις κλπ).








Άδεια χρήσης:

  • Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
    Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
  • Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
    Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
    ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...

    Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses...
  • Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).



No comments:

Post a Comment